Als de coronacrisis straks voorbij is, wordt het tijd om weer eens uit eten te gaan. Ook jij staat misschien al te popelen om in een sfeervol restaurant met lederen stoelen en wollen vloerkleden plaats te nemen. Een van de uitstapjes die je zou kunnen maken is een bezoek aan een restaurant die gerechten uit de klassiek Franse cuisine serveert. De rijkheid, eerlijkheid en volle smaak van deze klassieke gerechten is de reden waarom deze keuken zo hoog aangeschreven staat. De volgende gerechten staan ongetwijfeld op de menukaart.
- Gratin dauphinois
In de Franse keuken worden doorgaans eenvoudige ingrediënten gebruikt om een meesterlijk gerecht te bereiden. Neem bijvoorbeeld de aardappel. Om de overheerlijke schotel ‘Gratin Dauphinois’ klaar te maken, worden aardappelen in de oven gegratineerd met kaas, slagroom, knoflook en tijm. Het resultaat is zo hartig en rijk dat je het als een complete maaltijd zou kunnen bestellen, maar dan zou je de andere Franse hoogtepunten missen.
- Canard confit
Wat dacht je van een eendenpootje dat gekonfijt is in verrukkelijk ganzenvet, waardoor het extreem zacht en smaakvol is? Vroeger was ‘Canard confit’ een praktische manier om vlees van pluimvee langer houdbaar te maken. Tegenwoordig is het een van de hoogtepunten waarvan je bij een Frans restaurant kunt genieten. Het gerecht wordt met gebakken aardappeltjes en een frisse salade geserveerd.
- Bisque de homard
Hoe lekker kan een eenvoudige soep zijn? Geweldig lekker, als je het aan de Fransen vraagt. De verrukkelijke uiensoep uit het land ken je waarschijnlijk wel. Maar heb je ooit een bisque geproefd? Dat is een luxe gebonden soep die van schaaldieren getrokken wordt, afkomstig uit het zuiden van het land. ‘Bisque de homard’ wordt van hele kreeften – inclusief de koppen en de schalen – getrokken. Het geheel wordt afgemaakt met cognac. Dit levert een romige en volle soep op die zijn weerga niet kent.
- Ratatouille
Zoals dat het geval is met vele andere klassiek Franse gerechten, is ook ratatouille van oorsprong een boerengerecht, dat later opgepikt en verfijnd is door vakkundige chefs. Ratatouille is een perfecte combinatie van stevige groenten: de klassieke combinatie bestaat uit tomaat, aubergine en courgette, maar er zijn ook andere varianten. Dit veganistische gerecht is bereid met kruiden en olijfolie.
- Boeuf bourguignon
Dit stoofgerecht met rundvlees wordt wel omschreven als ‘het meest smakelijke gerecht dat ooit door de mens bedacht is’. Het betreft hier eersteklas rundvlees dat urenlang zachtjes gesudderd is in een krachtige Franse rode wijn. ‘Boeuf bourguignon’ bevat champignons, spek, wortels en sjalotten: ingrediënten die hun eigen aroma’s toevoegen aan het uiterst rijke smaakpalet van deze schotel. Als je één gerecht gaat bestellen in het restaurant, kies dan voor dit gerecht.
- Chocolademousse
Na het hoofdgerecht is het tijd voor een nagerecht. En omdat je waarschijnlijk al bijna op ploffen staat, kun je maar beter de juiste keuze maken. De kans is groot dat je voor de magistrale chocolademousse kiest. Slechts vijf ingrediënten, waaronder een gigantische hoeveelheid slagroom maken deze luchtige chocolademousse de ultieme ‘guilty pleasure’.