Wat eten ze eigenlijk in Ethiopië? Veel Nederlanders hebben hier absoluut geen beeld bij, dus het antwoord zal je wellicht verbazen. In Ethiopië maakt men veel stoofpotten klaar. Die worden vaak gekruid met het kerrie-achtige kruidenmengsel berbere, en gegeten met een injera, een soort pannenkoek van teff-meel. Een ander kenmerk van de Ethiopische keuken is het heel lang fruiten van uien in heel veel boter – waardoor je, net als bij Franse uiensoep, heerlijke gekaramelliseerde uien met een diepe smaak krijgt. Een fantastische basis voor complexe gerechten dus.
Wat kan je zoal bestellen als je bij een Ethiopisch restaurant gaat eten? Dit zijn een paar populaire keuzes die waarschijnlijk op het menu staan.
Doro wat
Een feestelijk gerecht van gestoofde kip en eieren, met de uien en de berbere-kruiden die we al noemden. Verse gember, tej (honingwijn) en citroensap maken deze stoofpot intens van smaak en behoorlijk heet. Doro wat is een klassieker uit Oost-Afrika en een goed begin als je voor het eerst in een Ethiopisch restaurant eet. Ben je vegetariër, dan kies je voor misir wat – ongeveer hetzelfde gerecht, maar dan met rode linzen als hoofdingrediënt.
Gomen
Kool is een belangrijke bron van vitaminen in Oost-Afrika. En in het gerecht gomen wordt er echt iets bijzonders van deze eenvoudige groente gemaakt. Ook hier wordt veel boter en langzaam gestoofde uien gebruikt. Kruiden als kardemom, piment en koriander zorgen voor een heerlijke pikante smaak. Eet gomen en je verbaast je erover hoe spannend een simpel kooltje kan worden.
Fuul en shiro
Een hartige stoofpot van tuinbonen. Ook deze stoofpot zit goed in de kruiden, maar is niet zo pittig als sommige andere Ethiopische hapjes. Shiro is een ander gerecht van lang gestoofde peulvruchten (vaak kikkererwten) die je eigenlijk gewoon geproefd moet hebben. Vaak wordt dit eten geserveerd met yoghurt, verse tomaat, eieren en nog een paar toevoegingen. Zo kun je het aan tafel helemaal aanpassen naar jouw smaak.
Tibs
Niet elk vleesgerecht uit Ethiopië is gestoofd. Tibs is dun gesneden lams- of rundvlees met veel knoflook. Het wordt geroosterd boven een vuurtje van houtskool, wat je duidelijk proeft. Een rijk en populair feestmaal.
Kitfo
En dan is er voor de liefhebbers ook nog vlees dat helemaal niet is verhit. Kitfo is supervers, rauw rundvlees dat kort gemarineerd is in hete kruiden. In Ethiopië geldt kitfo als een echte lekkernij. Durf jij het aan?
Laat de Ethiopische keuken thuisbezorgen!
In Nederland zijn al tientallen Ethiopische restaurants. En in verschillende grote steden kun je nu ook Ethiopische gerechten thuis bestellen! Steeds meer restaurants kopen een bestelbus uitgerust met de systemen van https://www.worksystem.nl, om hun heerlijke Afrikaanse voedsel thuis te bezorgen. Probeer het een keer uit en je zult versteld staan over dit bijzondere en exotische eten!