De Indiase keuken is één van de meest uitgebreide en verfijnde keukens ter wereld. Indiërs en Pakistanen hebben zich eerst in Groot-Brittannië, en vervolgens in de rest van Europa gevestigd. Een flink aantal migranten heeft een zakelijke lening aangevraagd en is een restaurant begonnen. Daardoor kunnen wij in ons land ook genieten van de prachtige gerechten uit deze keuken. Dat kan voor een Hollander die gewend is aan boerenkost soms even wennen zijn. Hier lees je een kleine introductie tot dit voedsel, en wat je kan verwachten als je bij een Indiaas restaurant gaat eten.
Verschillende regio’s, verschillende tradities
De gerechten die er bij een Indiaas restaurant in Nederland worden opgediend, kunnen afkomstig zijn uit elk deel van een groot gebied van de wereld. Van Iran, Afghanistan en Pakistan tot aan Zuid-India en Bangladesh. Lokaal zijn er andere ingrediënten beschikbaar, en worden de gerechten anders bereid. De gerechten uit Perzië en Afghanistan doen bijvoorbeeld vaak denken aan het eten uit het Midden-Oosten, met geroosterd vlees en brood. Uit de zuidelijke delen komen zoete en zure gerechten met kokos en fruitsoorten. Het kenmerk dat bijna al deze gerechten gemeen hebben is dat ze rijk gekruid zijn, soms met exotische specerijen. Dat betekent overigens niet meteen heel heet dat ze zijn: er zijn ook veel milde en subtiele gerechten beschikbaar.
Vlees of peulvruchten?
Er zijn in een Indiaas restaurant veel vleesgerechten beschikbaar, vooral veel curry’s en geroosterde vleesgerechten. Maar aangezien in India ook veel mensen vegetarisch zijn, worden curry’s en soepen vaak bereid met peulvruchten, zoals linzen. Er zijn vegetarische varianten, viscurry ‘s, en curry’s met kip, rund, varkensvlees of lamsvlees.
Brood en rijst
In de Noordelijke regio’s worden als bron van koolhydraten vaak platte broodjes, zogenaamde naans, geserveerd. Meer naar het zuiden is het bijgerecht van een hartige maaltijd vaak rijst. In verschillende gerechten worden ook aardappels gebruikt. Chapati’s zijn een soort crackers van speciaal meel, waar vaak een chutney oftewel een compote op wordt gesmeerd. Ook zijn er een aantal gefrituurde en gebakken bijgerechten, zoals paratha’s, bhaturas en samosa’s.
Gerechten voor vuurvreters
Een curry is een stoofpot met een bijzondere combinatie van kruiden. Praktisch elk ingrediënt kan in een curry verwerkt worden. Deze curry’s kunnen zeer mild zijn, en bereid worden met kokosnootcrème, amandelmeel of yoghurt. Maar als je tegen wat hitte kan, bestel dan een rode curry met veel rode pepers. In India worden een aantal rassen van peper verbouwd, waarvan sommige tot de heetste op aarde behoren. Probeer bijvoorbeeld een vindaloo curry als je echt iets pittigs wilt proberen.
Toetjes en zuivel
India heeft een rijke traditie op het gebied van luxe voorafjes en nagerechten. Op de menukaart kan je verschillende puddingen aantreffen, het verfrissende drankje lassi dat op karnemelk blijkt, en diverse fruitsorbets.