Van restaurants en hotels die in het bezit zijn van hun eigen restaurant wordt verwacht dat ze kwaliteitsgerechten leveren. Voor het grootste deel licht de verantwoordelijkheid hiervan bij de chef kok van het restaurant, maar zij zijn niet de enige die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van een dergelijk restaurant. Voor een groot deel heeft deze kwaliteit namelijk ook te maken met de leverancier die deze restaurants hebben aangesteld. Deze leveranciers zorgen er namelijk voor dat de chef kwaliteitsproducten heeft om zijn of haar gerechten mee te bereiden . Dit maakt het selecteren van een goede, geschikte leverancier een van de belangrijkste taken van een restaurant of hotel.
Een leverancier zorgt niet alleen voor de producten die de chef gebruikt om eten te kunnen bereiden, maar ook voor alle producten die door een restaurant worden aangeboden maar niet door het restaurant worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan borden, servetten, bestek en glazen, maar ook aan consumptieproducten zoals verschillende dranken. Het komt ook voor dat restaurants, in plaats van het inhuren van een dessertchef, de taart die ze serveren soms bestellen van een leverancier. Voor restaurants en cafés kan dit een oplossing zijn als het inhuren van zo’n chef bijvoorbeeld te duur is.
Kwaliteit en prijs spelen een grote rol bij het selecteren van een leverancier. Deze twee spreken natuurlijk redelijk voor zich, maar daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de leverancier die het beste advies kan geven en de meest geschikte leveringstijden kan bieden. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar de selectie van een bepaalde leverancier. Het is namelijk voordeliger om zo veel mogelijk van dezelfde leverancier te kopen. Dit is ook gunstig voor een goede communicatie.
Voorbeelden van leveranciers die actief in binnen Nederland, zijn bijvoorbeeld Hanos, Horesca Horecavo als grotere bedrijven, maar het is ook mogelijk om locale, kleinschaligere leveranciers te selecteren. Binnen iedere provincie zijn er wel een aantal actief.
Een geschikte leverancier vinden doe je door je eigen behoeften en eigenschappen goed in kaart te brengen. Een leverancier kan voor een bepaald hotel of restaurant geschikt zijn, maar totaal ongeschikt voor een ander. Het is ook belangrijk om te bepalen hoe veel geld je aan bepaalde producten uit kunt geven. Maak dus een goede begroting en test zo een aantal leveranciers uit. Kunnen zij jou op basis van jouw eigenschappen en behoeften goed advies geven? Indien dit niet het geval is, is zelfs een hoogaangeschreven leverancier niet geschikt voor jouw restaurant of hotel. Een geschikte leverancier staat altijd klaar om jou te helpen, wat jouw wensen ook zijn.
Mocht jij als liefhebber ooit gemotiveerd raken om jouw eigen restaurant of hotel op te starten, richt je dan zeker op het vinden van een geschikte leverancier! Dit is minstens zo belangrijk als het vinden van een goede kok en een goede locatie!